2 new Houses

Somerset

This new development for two detached dwelling houses (with associated access drives, parking areas, cycle and bin stores, private gardens and new landscaping) is situated on the edge of a small Somerset town.

Each dwelling would be three storeys in height and would contain a kitchen/diner, sitting room, three bedrooms and bathrooms (including one en suite).

The units would be positioned at the rear of the site set against the bank on the northern boundary. The primary elevation of the dwellings would face southwards to ensure that the use of daylight is maximised.

The new dwellings have been designed to be of a modern appearance with the use of extensive glazing and timber cladding with metal fascias and mid-grey single ply roofs. The use of materials and the orientation of the buildings have been strongly influenced by the natural environment.

The vertical emphasis of the design and the use of timber cladding is intended to respond well to the range of trees and other broadleaf species within and adjacent to the site. The large expanses of glass would provide a reflection of the flora and fauna and would also relate to the catchwater within the site itself and the close proximity of the river. The use of balconies is a fundamental design feature which provides an opportunity for additional external space and an extension of the primary living areas.

The general design would result in the dwellings having a powerful interaction with the natural environment.