Converted Farm Building

Langport, Somerset

This converted farm building was once a dairy parlour. It was then converted into a yoga studio/workshop in 2011 and subsequently sold. O2i Design was asked to convert the building and design a new homely space.  Statutory approvals were required (such as planning, change of use, and building regulations) to enable this building to become a family home.

The internal cladding of OSB boards was chosen specifically because it was energy-efficient and carbon negative. The cladding was treated with a water-based transparent flame retardant to retain the material colour and feel. Wherever possible, materials were re-used and recycled. The project also integrated a reed bed water disposal system. The project received considerable attention for its sustainability credentials, including :

  • shortlisted for the Sustain Awards 2012 (Biodiversity Category),
  • shortlisted for South West Built Environment Awards 2012 (Sustainability Category)
  • winner of the Green Apple Awards 2012 (Architectural Heritage Category).