Stone barn conversion

Langport, Somerset

This small project began with the often-encountered issue of providing living accommodation for a relative who wants to live close but independently.

The small stone outbuilding, close to the family home once used as a log and garden store was refurbished to provide a spacious and light annex.  The building had never been built for human occupation, so a full scheme of renovation and upgrade of the building was required, including some under pinning, a raft foundation, new roof and redirecting an underground stream.

Through careful design and use of space, two double bedrooms and a bathroom were formed in the roof space with new dormers overlooking the garden to the south.  The open plan kitchen/diner is bright and welcoming with glazed double doors onto a little walled courtyard. This space flows through to the sitting room where the new wood burner helps create a very cosy space. The ground floor shower room is discretely accessed off the stairwell so that mobility and independence can be maintained as long as possible.