Refurbished Workshop
Refurbished Workshop
Refurbished Workshop
Refurbished Workshop
Refurbished Workshop

Refurbished Workshop

Curry Rivel, Somerset

O2i Design’s team created a yoga studio and gallery space in this refurbished workshop.  O2i Design gained statutory approvals to create a lovely open space. These included planning permission, change of use, and building control regulations. 

The workshop was designed to have a minimal environmental impact.  The large full height windows are highly insulated glazing by IQ Glass.  Recycled materials and a reed bed (water treatment system) enable this workshop to achieve considerable sustainable credentials. The scheme used local materials such as blue lias stone, hydraulic lime render and mortar, oak, as well as high-tech glazing, blended with modern, innovative, green materials such as high grade, self-finished Oriented Strand Board (OSB) tongue & groove. The choice of the internal cladding (of OSB boards) was because it was FSC certified.  Manufactured from sustainable fast-growing renewable timbers; the boards are energy-efficient and carbon negative. The OSB was treated with water-based transparent flame retardant to retain the feel and colour of the material.  This sustainable project received considerable recognition.  This space was shortlisted for several Awards, including:

  • Finalist in the Sustain Awards 2012 (Biodiversity Category)
  • Finalist in South West Built Environment Awards 2012 (Sustainability Category)
  • winner of the Green Apple Awards 2012 (Architectural Heritage Category).

This project has recently been sold.  O2i Design Ltd has assisted the new owners in converting this workshop into a lovely single storey home. A  change of use and new statutory permissions were required. You can read more about the newly converted farm building here.